Alpe Adria kup 2023 -Livigno, Italija

Ispis
Objavljeno Ponedjeljak, 05 Lipanj 2023

U petak 2. lipnja je u kod Livigna u Italiji, na samoj granici sa Švicarskom, sprint štafetom počeo Alpe Jadran kup.

Sastav reprezentacije Hrvatske za AAOC bio je: Ž21: Pavić Mirja (Japetić), M21: Razum Matija, Vujanić Filip, Vujanić Josip (svi Japetić) Ž16: Delić Dora (Japetić), Rako Paola (Vihor), Ž35: Sakar Vukić Tena (Maksimir), Ž45: Lesjak Sonja (Japetić), Ivana Gobec (Vihor) M16: Mahović Teo (Japetić), Solenički Gabrijel (Jelen), M18: Kelc Noa (Jelen), Lesjak Jakov (Japetić), M35: Delić Petar (Maksimir), Pongrac Branimir (Japetić), M45: Markulinčić Predrag (Međimurje), Damir Gobec (Vihor)

Izuzetno zanimljiva sprint štafeta trčala se u samom gradu Livignu. Štafeta je obilovala zanimljivim izborima varijanti i najmanji pad koncentracije ili gubitak kontakta sa kartom uzrokovao je gubitak vremena, a kod mnogih i diskvalifikaciju. U seniorskoj konkurenciji je štafeta Hrvatske (Paola Rako, Filip Vujanić, Jakov Lesjak) zauzela 17. mjesto od 55. štafeta. Kod veterana 35 (Masters) je štafeta (Tena Sakar, Petar Delić, Branimir Pongrac) zauzela vrlo dobro 7.mjesto, a starija veteranska štafeta (Ivana Gobec, Damir Gobec i Predrag Markulinčić) 11. mjesto od 38. štafeta. Kod kadeta (-17) je štafeta u sastavu Sara Delić, Kelc Noa i Jan Erben zauzela vrlo dobro 9.mj. od 32. štafete.

Rezultati štafete

Drugi dan Alpe Jadran kupa održan je iznad Livigna na Passo Eiri na nadmorskoj visini višoj od 2200m. Otvoreni alpski teren sa pašnjacima sa nešto crnogorice, puno planinskih potoka, s ponekom kravom na ispaši i puno izohipsi dočekalo je gotovo 800 natjecatelja. Vrijeme na prijevoju se stalno mijenjalo od lijepog sunčanog i toplog do hladnog vjetra sa laganom kišicom. Rekli bi karakteristično (orijentacijsko) alpsko vrijeme. Trebalo je izuzetno puno snage za istrčavanje strmih uspona, ali i prilagodbe tehnike orijentiranja i brzine trčanja na padinama sa puno detalja.

Hrvatska je u subotu imala bolje rezultate: Teo Mahovića (M16) i Tena Sakar (Ž35) osvojili su brončana odličja, a treba spomenuti i pobjedu Sare Delić u kategoriji Ž14 (koja se nije bodovalo za AAOC), Izvrsne su bile i djevojke u Ž16 gdje je Dora Delić bila peta, a Paola Rako sedma. Matija Razum je u eliti bio deveti u konkurenciji čak sedamdeset i jednog natjecatelja. Vrlo dobre plasmane među prvih deset su također ostvarili Gabrijel Solenički sa 6. mjestom u M16 i Jakov Lesjak s devetim mjestom u M18, te Branimir Pongrac (10. mj. u M35) i Sonja Jantar (10.mj. u Ž45)

Rezultati Middle

Treći dan Alpe Jadran kupa vratio je cijelu natjecateljsku karavanu u dolinu u Livigno. Ciljni prostor dugih staza nalazio se na dnu skijališta crvene staze u Teoli. Već sam pogled na dužine staza i naročito visinsku razliku dalo je naslućivati da će duge staze biti fizički iznimno zahtjevne. Dodatni začin bila je jaka kiše koja je krenula svega nekoliko minuta nakon prvog starta i trajala je do kraja natjecanja. Uglavnom je većina uspona na stazi bila na prvom dijelu staze, a drugi dio je bio strmi spust na kojem je također trebalo znati trčati nizbrdo po neravnom terenu. Na livadama je ponegdje još bilo snijega, a potoci su se slijevali sa svih strana. U ovim uvjetima od Hrvata najbolje su se snašli Dora Delić ( Ž16) i Teo Mahović (M16) koji su s petim mjestima bili nadomak medalja. Vrlo dobre plasmane su ostvarili i Gabrijel Solenički (8.mj. u M16), Jakov Lesjak (9. mj. u M18), Danijel Fabijanić (8. mj. u M40), Tena Sakar Vukić (7.mj. u Ž35) i Sonja Jantar (10.mj. u Ž45)

Iz karte M21E se može vidjeti kakav je bio teren i staza za najjaču mušku kategoriju.

Rezultati Long distance

Hrvatska je u ekipnom plasmanu na kraju zauzela 6. mjesto. Za ekipni plasman računali su se rezultati sva tri natjecanja iz 12 pojedinačnih kategorija u kojima su nastupali naši reprezentativci od kadeta do veterana i četiri štafetne kategorije. Pobijedila je švicarska regija Ticino ispred Trentina (Južnog Tirola) i Veneta, četvrta je bila Bavarska, a peta Lombardija. Hrvatska je ove godine ostvarila jedno mjesto slabiji plasman nego prošle godine u Münchenu, no svejedno je to bio vrlo solidan nastup.

Ekipni rezultati

Fotografije i tekst: Damir Gobec

Buy cheap web hosting service where fatcow web hosting review will give you advices and please read bluehost review for more hosting information.
Free Joomla Templates designed by Web Hosting Top