Završna konferencija Erasmus + projekta Orienteering for All - Improving high quality learning opportunities for volunteers of orienteering events

Ispis
Objavljeno Ponedjeljak, 25 Rujan 2023

Orijentacijski klub Varaždin je partner na projektu „Orienteering for All - Improving high quality learning opportunities for volunteers of orienteering events“ – O4All, a upravo se završna konferencija projekta održala u Varaždinu u subotu, 23. rujna 2023. godine. Projekt provode sa mađarskim klubom Tájfutásért-Pécs Alapítvány, koji je i nositelj projekta. Projekt O4All je sufinanciran iz Erasmus+ programa, a ukupna vrijednost projekta je 60.000,00 eura. Klubovi su aktivnosti projekta provodili 12 mjeseci te on završava 30. rujna 2023. godine.
Također, projekt stvara vrijednost volonterizma u društvu te važnost uključivanja u civilno društvo. Cilj projekta O4All je povećati znanje organizatora orijentacijskih događaja i razviti njihovu obuku kroz razne aktivnosti. Projektom su se utvrdile potrebe za obukom, odredile povezanosti potreba između sudionika, potrebe za nastavnim materijalima te određivanje metoda rada i njihovo testiranje. Testiranja su se vršila kao pilot akcije u kojima su sudjelovali treneri te sudionici orijentacijskog trčanja, ali i postavljači staza, kontrolori i crtaći orijentacijskih. Nakon svakog testiranja je odrađena evaluacija aktivnosti kao i razmjena iskustva te su se na taj način svi sudionici stručno usavršavali za što kvalitetnije daljnje organiziranje orijentacijskih događaja. Projektnom se prošlo kroz cijeli proces usavršavanja, od analize i identifikacije područja učenja, određivanja metoda provedbe, mapiranja onoga što je raspoloživo, a što je potrebno tek izraditi, zatim planiranja pilot akcija, pa testiranje istih i na kraju naravno evaluacija rezultata i preporuka za razvoj daljnjih programa. Ti rezultati mogu biti temelj za daljnji razvoj mađarskih i hrvatskih programa edukacije za organizatore i kontrolore kod pripreme događaja u orijentacijskom trčanju. Uz osnovne ciljeve projekta samom provedbom se u ovom međunarodnom projektu njeguje i zeleni sport za sve dobne skupine, ekologija, uče se strani jezici, promovira se međunarodna suradnja, uči se i usavršava vještina orijentacije i orijentacijskog trčanja.
Kroz projekt je testirano 12 različitih metoda učenja i usavršavanja znanja u 15 događaja, bilo kroz organizirane treninge, kampove za obuku, tečajeve, online predavanja, webinare kao i pripremljene materijale. U aktivnostima projekta sudjelovalo je više od 50 odraslih volontera i 100 mladih sudionika. Ovo nije prvi europski projekt Orijentacijskog kluba Varaždin, pa je tako sa istim mađarskim klubom uspješno proveden projekt „Cross-border cooperation in Orienteering II.“ Koji se sufinancirao iz Interreg V-A Hungary-Croatia Co-operation Programme 2014-2020. programa.
Ono što smo naučili kroz provedbu ovog projekta je da postoji puno entuzijastičnih volontera koji su željni učiti i sudjelovati o organizaciji orijentacijskih događaja, koliko je važna dobra suradnja između klubova radi razmjene iskustava, pa čak, u ovom slučaju i između zemalja gdje smo svakom dodatnom aktivnošću povećali zajedničko prijateljstvo ka daljnjoj suradnji. – izjavljuje Karmen Holenda, predsjednica Orijentacijskog kluba Varaždin.


Buy cheap web hosting service where fatcow web hosting review will give you advices and please read bluehost review for more hosting information.
Free Joomla Templates designed by Web Hosting Top