Kvalifikacije za reprezentaciju u preciznoj orijentaciji u 2020. godini

Ispis
Objavljeno Nedjelja, 26 Svibanj 2019

U sljedećoj godini izborna vrsta u preciznoj orijentaciji nastupa na dva natjecanja: Europsko prvenstvo se održava u Finskoj od 20. do 24. svibnja, dok je studeni rezerviran za Svjetsko prvenstvo u Hong Kongu (točan datum još nije poznat).

Na Europskom prvenstvu pravo nastupa ima šest natjecatelja u PreO i šest natjecatelja u TempO disciplini. Na Svjetskom prvenstvu u disciplini PreO nastupit će tri, a u TempO disciplini četiri osobe.

U sustavu kvalifikacija discipline su razdvojene. Pri sastavljanju reprezentacije (ovisno o sistemu natjecanja na SP-u) prednost imaju PreO natjecanja. Stoga, tri člana tima će se tražiti na PreO natjecanjima, dok će četvrtog člana reprezentacije odrediti TempO natjecanja. U slučaju pojave drugog (trećeg, četvrtog...) TempO specijalista, u dogovoru sa savezom, omogućit će joj/mu se nastup na SP-u uz značajnije osobno/klupsko financijsko sudjelovanje.

Nadalje, prateći rad nekih drugih timova (Finska, Slovačka, Češka) dojma sam da i mi moramo mijenjati kompoziciju izborne vrste na Europskom prvenstvu. Ideja je da jezgra reprezentacije ostaje ista (3-4 natjecatelja), a da se dogode promjene u načino kako će se birati natjecatelji na pozicijama 5 i 6. Jedno mjesto u timu bi dobio najbolji junior, a jedno mjesto išlo bi osobi koja je organizirala najviše natjecanja u dvogodišnjem ciklusu (PreO ima prednost pred TempO). Na taj način potičemo juniore na rad i uvodimo ih u prvi tim, a istovremeno potičemo organizaciju natjecanja iz koje se, po osobnom iskustvu izbornika, može i najviše naučiti precizna orijentacija.

Iz kalendara Cro-Hun-Ita-Slo lige vidljivo je da nema samo Hrvatska problema s organizacijom PreO natjecanja. U ovoj sezoni samo su tri takva, dva u Mađarskoj i jedan u Sloveniji, pri čemu se oba mađarska preklapaju sa našim Alpe-Adrija natjecanjem, tj. kup utrkom na Japetiću.

Nisam sklon kvalifikacijama od jednog natjecanja, jer na jednom natjecanju puno toga može otići krivo. Istovremeno, nisam niti sklon Azimutu, tj. Mađarima po pitanju organizacije PreO natjecanja (iskustva iz prošle godine nisu dobra). Zbog toga će u ovoj situaciji moja diskrecijska prava biti nešto veća. To znači da ću imati na umu: regularnost natjecanja, nemogućnost dolaska na natjecanja, tj. trud i želju za nastupanjem. PreO Sprintu koji će organizirati OK Vihor u ovom trenutku ne bih dao jednako značenje kao klasičnim PreO natjecanjima; on eventualno može poslužiti kao “tie break”.

U disciplini TempO situacija je drugačija: kod nas se organiziraju četiri natjecanja, pa se već na temelju njih može napraviti izbor. Međutim, 50 % tih TempO natjecanja kod nas organizira Ivo Tišljar, te zbog fair playa trebamo dodati još jedno natjecanje – 8. 9. Szeleste (Hun).

Prema svemu navedenom, kalendar kvalifikacijskih natjecanja izgledao bi:

PreO:
8. 6. - HUN, (PreO), Hajmáskér, BEAC & TIPO TKE
31. 8. - SLO, Slovenian PreO Championship (PreO), Idrija, OK Azimut
1. 9. - CRO, Vihor PreO Sprint (PreO Sprint), G. Bistra, OK Vihor 
7. 9. - HUN (PreO), Szeleste, TIPO TKE

TempO:
16. 6. - CRO, Memorial 7. gbr Puma (TempO), Varaždin, OK Međimurje
1. 9. - CRO, Vihor Tempo Challenge (TempO), G. Bistra, OK Vihor
8. 9. - HUN, Hungarian TempO Championship (TempO), Szeleste, TIPO TKE
14. 9. - CRO, Feud Cup (TempO), Rakov Potok - Horvati, OK Orion
15. 9. - CRO, Feud Cup (TempO), Rakov Potok - Horvati, OK Orion

Gore navedeni program odnosio bi se za Europsko prvenstvo (svibanj 2020.), dok bi se za izbor reprezentacije za Svjetsko prvenstvo u studenome 2020. gledala još i natjecanja iz proljetnog dijela sezone, zaključno s krajem lipnja 2020. godine. Naravno, u slučaju pojave nekih novih natjecanja, ona mogu biti uključena, o čemu bi svi bili pravodobno obavješteni.

Tomislav Varnica, izbornik reprezentacije

Buy cheap web hosting service where fatcow web hosting review will give you advices and please read bluehost review for more hosting information.
Free Joomla Templates designed by Web Hosting Top